YouTube ma nową opcję. Czekaliśmy na nią latami!

YouTube ma nową opcję. Czekaliśmy na nią latami!

Autor:

w

Google udowadnia, że czasem faktycznie słucha użytkowników i wdraża funkcje, o które ci prosili od dawna…

Korzystasz z YouTube na telewizorze, z którego regularnie korzystają inni domownicy? Jeśli tak, z pewnością znasz ograniczenia i problemy związane z dzieleniem jednego konta. Google dostrzega te trudności i wprowadza nową funkcję, która ma na celu rozwiązanie jednego z najbardziej irytujących problemów związanych z korzystaniem z współdzielonych urządzeń. Aplikacja teraz umożliwia zabezpieczenie konkretnego profilu czterocyfrowym kodem PIN, co uniemożliwia innym użytkownikom telewizora dostęp do Twojego konta.

Koniec z psuciem algorytmu – Domownicy będą mogli zabezpieczyć profil

W przypadku wspólnego korzystania z telewizora, często kończy się to na jednym koncie YouTube, które staje się dobrem wspólnym. Problematyczne staje się jednak to, że wiele osób korzysta z tego samego profilu, co prowadzi do chaosu. Jedna osoba ogląda wiadomości ze świata, inna filmy o swoich zainteresowaniach, a jeszcze ktoś inny przeszukuje przepisy kulinarne. Algorytm zaczyna mieszać przez co rekomendacje dla użytkowników stają się nieaktualne i bezsensowne.

Nowa funkcja blokowania dostępu ma temu zapobiec. Po jej aktywowaniu, dostęp do zalogowanego profilu będzie możliwy tylko po wpisaniu czterocyfrowego kodu. Chronione będą m.in. spersonalizowane rekomendacje, subskrypcje oraz historia wyszukiwania.

PIN ustawimy bezpośrednio na telewizorze

Proces konfiguracji nie wymaga użycia komputera ani telefonu. Wystarczy otworzyć aplikację YouTube na wspieranym telewizorze lub urządzeniu streamingowym, przejść do menu, wybrać profil, następnie wejść w ustawienia znajdujące się pod nazwą konta oraz aktywować blokadę konta (Account Lock) i ustawić czterocyfrowy kod. Po włączeniu zabezpieczenia, pozostali domownicy mogą wciąż korzystać z YouTube’a, ale bez znajomości kodu PIN nie będą mieli dostępu do chronionego profilu. To rozwiązanie jest zdecydowanie wygodniejsze niż ciągłe wylogowywanie się z konta.

Czytaj dalej poniżej


Tańszy abonament YouTube także w Polsce!

Warto jednak pamiętać o jednym ograniczeniu: czterocyfrowy kod PIN nie zastępuje hasła do konta Google i nie chroni innych usług tej firmy. Działa jedynie na poziomie konkretnego profilu YouTube na współdzielonym telewizorze. Zapomniany PIN można zresetować, korzystając z opcji „Zapomniałem kodu”, po czym konieczne będzie potwierdzenie tożsamości za pomocą danych głównego konta Google.

Nowa opcja przyda się przede wszystkim w domowym telewizorze, ale nie tylko!

Nowość ma sens przede wszystkim w gospodarstwach domowych, gdzie jeden ekran jest używany przez kilka osób. Może być również przydatna na urządzeniach wykorzystywanych przez większą liczbę użytkowników, gdzie prywatność historii oglądania i rekomendacji ma większe znaczenie, np. w biurze.

YouTube od pewnego czasu wprowadza zmiany w sposobie korzystania z aplikacji na telewizorach. Nowa blokada konta jest jedną z bardziej praktycznych funkcji, gdyż skutecznie rozwiązuje konkretny problem, nie zmuszając użytkowników do ciągłego logowania i wylogowywania. Jeżeli na domowym telewizorze używasz swojego konta YouTube, warto sprawdzić, czy opcja jest już dostępna. Czterocyfrowy PIN może wystarczyć, aby nasza historia oglądania oraz rekomendacje były naprawdę nasze – z minimalną koniecznością regularnego kasowania historii przeglądania…