Nowa funkcja w Zdjęciach Google pozwoli wam zacząć od nowa

Zdjęcia Google z ważną zmianą. Trzeba o niej wiedzieć

Autor:

w

Sztuczna inteligencja na stałe zagościła w aplikacji Zdjęcia Google, a zestaw funkcji „Ask Photos” oparty na modelu Gemini otwiera przed użytkownikami zupełnie nowe możliwości.

Narzędzie to umożliwia zaawansowane wyszukiwanie kadrów oraz edycję zdjęć za pomocą prostych poleceń. Kluczowym elementem tego systemu jest tzw. lista zapamiętanych informacji (Remember List), w której sztuczna inteligencja gromadzi szczegóły przekazywane przez użytkownika, co pozwala na jeszcze lepsze dopasowywanie wyników i edycji do jego indywidualnych potrzeb. Z czasem jednak zgromadzone dane mogą stać się nieaktualne, lub użytkownik może zechcieć ograniczyć to, co algorytmy o nim wiedzą.

Dotychczas zarządzanie tą wiedzą było dość uciążliwe, ponieważ aplikacja pozwalała jedynie na ręczne usuwanie pojedynczych wpisów. Jeśli ktoś intensywnie korzystał z tej funkcji, dokładne oczyszczenie listy wymagało poświęcenia znacznej ilości czasu. Z ustaleń serwisu Android Authority wynika jednak, że Google planuje to wkrótce zmienić.


Jeden przycisk, aby zresetować wiedzę Gemini

Przegląd kodu najnowszej wersji aplikacji Zdjęcia Google na system Android (v7.95) ujawnił obecność nowego przycisku „Usuń wszystko” w obszarze listy zapamiętanych informacji. Został on umieszczony w prawym górnym rogu ekranu i umożliwia błyskawiczne skasowanie całej historii zapamiętanych faktów za jednym razem. Oczywiście przed wykonaniem tej operacji system wyświetla prośbę o potwierdzenie, co zapobiega przypadkowej utracie danych.

Możliwość wyczyszczenia całej listy w mgnieniu oka to idealna opcja dla osób, które pragną dać algorytmom „Ask Photos” nową szansę i rozpocząć budowanie bazy od nowa, a także dla tych, którzy chcą po prostu zresetować informacje gromadzone przez sztuczną inteligencję. Choć obecnie brakuje jednoznacznych informacji, czy usunięte z poziomu aplikacji dane są całkowicie kasowane również z serwerów Google, wprowadzenie tej opcji jest bardzo pożądanym krokiem. Pozostaje mieć nadzieję, że przycisk udostępniony w testowej wersji wkrótce trafi do oficjalnej aktualizacji dla wszystkich użytkowników.

Czytaj dalej poniżej


Zdjęcia Google z ważną aktualizacją. Już trafiła do użytkowników